Deze vraag wordt in een goed restaurant gesteld als je een steak of biefstuk besteld. Wil je hem medium of rare of toch medium rare?

Er zijn een aantal methodes om te bepalen wanneer jouw steak medium is of rare. Geloof niet in de verhalen: je biefstuk is medium als je op de biefstuk drukt en het voelt hetzelfde als je op de muis van je hand drukt wanneer de duim de middelvinger raakt. Dit zou kunnen werken als je een professionele kok bent en heel vaak dezelfde biefstuk bakt…… alleen, een entrecote voelt heel anders dan een tournedos en die weer heel anders als een longhaas of een Flat Iron steak.

De allerbeste methode voor amateurkoks is nog altijd het bepalen van kerntemperatuur. Investeer een paar euro in een digitale voedselthermometer, die je in elke kookwinkel kunt kopen en je bakt de lekkerste steaks met de door jou gewenste gaarheid. Gebruik geen analoge thermometer want deze zijn niet nauwkeurig genoeg.

Steek de thermometer in het dikste gedeelte van de steak om de gaarheid te bepalen. Als je ervoor kiest om de steak na het bakken te laten rusten, houd er dan rekening mee dat de steak nog even doorgaart als je hem van de BBQ of uit de pan haalt. Door het rusten zal de temperatuur nog even stijgen.

Smakelijk eten!