Zo, nu ik heb besloten om mijn worstvuller of stopbus, zoals hij ook wel genoemd wordt, op te knappen zal ik toch eerst wat informatie moeten inwinnen. Even kijken op de site van F.Dick…..

Johann Friedrich Dick is in 1778 een smederij gestart die vijlen maakten. Deze smederij is uitgegroeid tot een wereldwijd toonaangevend bedrijf voor allerlei soorten messen, snijgereedschap en slagersbenodigdheden, waaronder dus ook mijn worstvuller. Ik zal heus niet de enige zijn die zo’n soort worstvuller heeft, maar toch zie ik er weinig langskomen als ik op het internet surf. Ook op online marktplaatsen zie je ze weinig. Wel de nieuwere RVS stopbussen, maar weinig oude.

Volgens een leverancier van F.Dick messen in Nederland, is het model dat ik heb een oudje en zijn er eigenlijk geen nieuwe onderdelen meer van te krijgen. De originele kleur is wit en zwart. De voet en bovenstuk is wit en de staanders zijn zwart.

Ik ben een beetje deze worstvuller aan het bekijken en zie dat de vulpijp niet echt origineel lijkt. Het lijkt wel of een hobbyist deze zelf gemaakt heeft. Het ziet eruit of een ronde metalen plaat op een pijp is gelast… is toch wel jammer. Een nieuwe vulpijp is denk ik wel nodig en als ik dan toch een nieuwe vulpijp ga bestellen, dan doe ik er ook meteen een dunnere vulpijp bij om met schapensnaren te kunnen werken. Schapensnaren zijn de darmen van een schaap en deze zijn een stuk dunner, knakworsten worden bijvoorbeeld afgevuld in schapensnaren en de normale saucijs met een varkensdarm. Wie weet ga ik dan ook eens een keer een Merqueze worst maken? Deze is iets exotischer dan de Hollandse knakworst en ook met schapen- snaren gemaakt…. Nu moet ik niet al te enthousiast worden want ik heb de machine nog niet eens uit elkaar gehaald, maar dromen moet je altijd blijven doen, niet?

Dan nu, plan de campagne!!!! Als eerste alles maar eens uit elkaar halen, kijken of er iets kapot is. Zo ja, is het te repareren of moet ik het laten namaken? Misschien kan ik ergens toch nog wat onderdelen op de kop tikken. Dan maar eens zoeken naar een zandstraler om alles mooi kaal te stralen. Daarna een spuiter zoeken die het in de originele kleuren kan spuiten, de draaiende onderdelen invetten met voedselveilig vet en dan in elkaar zetten. Pfff, nog een lange weg te gaan…..